IndieWeb pop-up sessie Persoonlijke Bibliotheken

Vanavond vindt een online pop-up sessie plaats over het maken van persoonlijke bibliotheken op je eigen website. Hoe publiceer je over wat je hebt gelezen, of wilt lezen? Hoe deel je je boekenplank? Kortom, hoe maak je je ‘eigen Goodreads’? En wat is de rol van platformen als Bookwyrm?

Een twintigtal deelnemers heeft zich aangemeld, vanuit heel verschillende tijdzones.
De starttijd is 18:00 vanavond, eindtijd is 22:00

De link voor de sessie wordt 15 minuten voor aanvang bekend gemaakt op de event-pagina.

(ook gepost op Indienews)

Gelukkig hebben we de foto’s nog….

Wil je foto’s terugkijken van IndieWebCamp Amsterdam, dat kan.
Aaron en Ton hebben elk hun foto’s op Flickr in een album beschikbaar gesteld.

Ton’s foto’s (herbruikbaar onder een CC BY NC SA licentie)

IndieWebCamp Amsterdam 2019

Aaron’s foto’s (herbruikbaar onder een CC BY licentie)

IndieWebCamp Amsterdam 2019

Een mooi interview met Hans de Zwart die vertrekt als directeur van Bits of Freedom. Over de Big Five tech bedrijven die het digitale ecosysteem domineren, en hoe de arbitraire macht die zij hebben over jouw online activiteiten samenhangt met jouw vrijheid. Omdat ze zonder reden je account kunnen sluiten bijvoorbeeld.

“[Verder] bestaat er ook zoiets als burgerschapsvrijheid. Dat is het idee dat je pas echt vrij bent als je vrij bent van dominantie. Je moet vrij zijn van een partij die op arbitraire wijze controle over jou uitoefent.”

Daarom IndieWeb dus ook.

Hans de Zwart: ‘De risico’s op internet zijn groter dan ooit’

We zijn niet vrij zolang vijf techbedrijven het digitale ecosysteem domineren

Eerste uitnodiging IndieWebCamp Utrecht

We gaan een IndieWebCamp organiseren in Utrecht, een event om het gebruik van het Open Web te bevorderen, en met elkaar praktische stappen te zetten. Bijvoorbeeld iets aan je eigen site verbeteren.

Op het Open Web bepaal jij zelf wat je publiceert, hoe het er uit ziet, en met wie je in gesprek gaat. Op het Open Web bepaal je zelf wie en wat je volgt en leest. Het Open Web was er altijd al, maar in de loop van de tijd zijn we allemaal min of meer opgesloten geraakt in de silo’s van Facebook, Twitter, en al die anderen. Hun algoritmes en timelines bepalen nu wat jij leest. Dat kan ook anders. Bouw je eigen site, waar anderen niet tussendoor komen fietsen omdat ze advertentie-inkomsten willen genereren. Houd je eigen nieuwsbronnen bij, zonder dat andermans algoritme je opsluit in een bubbel. Dat is het IndieWeb: jouw content, jouw relaties, jij zit aan het stuur.

Frank Meeuwsen en ik, Ton Zijlstra, zijn al heel lang onderdeel van internet en dat Open Web, maar brengen/brachten ook veel tijd in websilo’s als Facebook door. Inmiddels zijn we beiden actieve ‘terugkeerders’ op het Open Web. Afgelopen november waren we samen op het IndieWebCamp Nürnberg, waar een twintigtal mensen met elkaar discussieerde en ook zelf actief aan de slag gingen met hun eigen websites. Sommigen programmeerden geavanceerde dingen, maar de meesten zoals ikzelf bijvoorbeeld, deden juist kleine dingen (zoals het verwijderen van een link naar de auteur van postings op deze site). Kleine dingen zijn vaak al lastig genoeg. Toen we terugreden met de trein naar Nederland waren we het er al snel over eens: er moet ook een IndieWebCamp in Nederland komen. In Utrecht dus, dit voorjaar.

Om Frank te citeren:

Voel je je aangesproken door de ideeën van het open web, indieweb, wil je aan de slag met een eigen site die meer vrij staat van de invloeden sociale silo’s en datatracking? Wil je een nieuwsvoorziening die niet meer primair wordt gevoed door algoritmen en polariserende roeptoeters? Dan verwelkomen we je op twee dagen IndieWebCamp Utrecht.

Laat weten of je er bij wilt zijn en mee wilt doen.

Je bent uitgenodigd!