Jij en het Web kunnen meer dan je denkt

*THIS PAGE IS A DRAFT TEXT*

Je hebt je eigen website, voor je eenmanszaak bijvoorbeeld. Of je maakt wel eens een website voor jezelf, een bekende of je sportvereniging.

Omdat je belangstelling wilt voor wat je bezighoudt, of omdat je bezoekers naar je site wilt brengen, publiceer je daarnaast ook op Twitter, Facebook, LinkedIn of Medium. Maar helemaal gemakkelijk voel je je er niet bij, want daar bepaalt een ander wat er met je berichten gebeurt. Als je account een keer per vergissing wordt geblokkeerd, of als een site ophoudt te bestaan (Hyves, ken je dat nog?), is de inhoud die je schreef ook weg. En al die likes, reacties en retweets op je Twitter berichten worden niet gezien door een bezoeker op je site.

Met je eigen site heb je al een plek waar je inhoud onder jouw controle staat. Maar je eigen site kan ook op andere manieren dan alleen een uithangbord dienen als je on-line identiteit. Je eigen site kan ook de plek zijn waar je interactie met anderen (zoals op Twitter) zichtbaar en vindbaar is. Jouw materiaal, jouw identiteit en jouw on-line interactie: je eigen website kan het allemaal ook zelf.

Je eigen site kan dat allemaal zelf, omdat het Web draait op open standaarden die dat mogelijk maken. Alleen maken de meeste websites daar normaal geen gebruik van. Jouw website waarschijnlijk ook nog niet. Maar dat kan wel. Jij en het Web kunnen meer dan je denkt.

We leggen je graag uit hoe.

De content van je website automatisch delen naar bijvoorbeeld Twitter, Flickr, Instagram, GitHub, LinkedIn, Medium. Dit heet syndicatie, of POSSE (Post on your Own Site, Share Elsewhere).

Reacties op Twitter, Instagram, Github, Flickr, en zelfstandige websites laten zien op je eigen website, Blogger, Tumblr, WordPress.com of Medium. En andere websites laten weten dat je naar hun content verwijst. Dit heet Webmention en Backfeed.

Doe mee met de conversatie

3 reacties

  1. En die site zelf? Bouw je die zelf? Maar wat nou als je niet (echt) kunt programmeren? Hoe IndieWeb is WordPress, bijvoorbeeld? Of Tumblr, of Squarespace? Hoe gebruiksvriendelijk zijn Hugo, Jekyll, Ghost of Pelican?

    1. Goede vragen Lykle. Wat betreft gebruiksvriendelijk, mijn ervaring is dat dit per persoon verschilt. Ook WordPress kan als heel gebruikersonvriendelijk worden ervaren…

      Het basisprincipe is, heb controle over je eigen identiteit (via een domeinnaam) en je eigen data (via een eigen site). Als Tumblr of Squarespace besluiten de regels te veranderen, zoals Tumblr laatst deed, dan kan dat heel vervelend zijn voor je. Met een eigen WordPress installatie (1 press install bij menig webhost) kun je al aan de slag en ben je zelf in controle wat er gebeurt.

    2. Prima vragen. Tegelijkertijd zou ik weg willen blijven uit een discussie wat of wie het meest ‘indie’ is en het rechtst in de IndieWeb leer. Dus ga ik bij deze tekst alleen uit van het feit dat iemand een eigen website heeft, op een eigen domein, of wil hebben. Een eigen domein is de goede start voor je indie online identiteit, je eigen content, en met wat extra stappen je eigen interactiviteit. Met deze tekst ben ik er niet op uit om IndieWeb aan de man te brengen, maar om mensen te laten zien dat veel van de functionaliteit die we gewend zijn in de silo’s ook met bestaande webstandaarden kan op je eigen site die je al hebt. Of dat IndieWeb is of niet, en hoe IndieWeb op een schaal van 1 tot 10, doet er niet zo veel toe in mijn ogen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *